Dünyanın en fazla zeytinyağı üretiminin yapıldığı İspanya, İtalya, Yunanistan gibi Avrupa ülkelerinde bu yıl görülen aşırı sıcaklar kuraklığa neden olurken, rekolteyi de düşürdü. Ürünlerin hasar görmesiyle zeytinyağı fiyatları da yükseldi. Artan fiyatlar enflasyonun yükseldiği, alım gücünün düştüğü ortamda zeytinyağı tüketimini de düşürdü. Diğer yandan Gıda Sanayicileri, dünyada düşerken, Türkiye’de negatif ayrışmayla yükselen gıda fiyatlarındaki sorunun maliyet ve döviz kurları kaynaklı olduğunu söyleyerek, krediye erişimde kolaylık istedi.
Zeytinyağı fiyatları yükselince tüketim de düştü.
Dünya zeytinyağı üretiminin üçte ikisinin yapıldığı ve tüketimde de lider olan ülkelerde zeytinyağı fiyatları artınca tüketim de düştü.
Fiyatlardaki yükseliş Türkiye’ye de sıçramıştı. Küresel üretimde yaşanan düşüşle Türkiye’ye yönelen Avrupa ülkeleri talebi artırırken, maliyetlerde de yaşanan yükselişler zeytinyağı fiyatlarını uçurdu.
İç piyasada da tüketicinin alım gücündeki düşüşün önüne geçmek, fiyatlarda arz tarafında sıkıntılara neden olmamak için zeytin rekoltesinde gelişmeler takip edilerek, zeytinyağı ihracatına yönelik tedbir bir süre daha sürdürülecek.
Bu ortamda daha uygun üretim yapmak amacıyla finansman ihtiyacında maliyetlerin artmasıyla gıda sanayicileri de destek beklediklerini açıkladı.
Seçimden sonra yüzde 30-35’in üzerinde artan kurların, maliyetleri de artırdığını belirten Şarman, dünyayla ayrışmanın nedeninin bu olduğunu açıkladı. Tarımsal girdi maliyetleriyle gıda fiyatlarının arttığı belirtilirken, gıda sanayiinin krediye erişimi konusunda kolaylık beklendiği de vurgulandı.