Ozan Ömer Kadüker – Farklı illerde okul servisi bekleyen öğrencilerin yanına gelen kişilerin “Servis arızalandı, beni gönderdiler” diyerek çocukları kaçırdığı iddiaları velileri tedirgin etti. Son olay Konya’da yaşandı. Konya’da iddiaya göre okul servisini bekleyen 2 kız çocuğunun yanına beyaz bir araç yaklaştı. Arabanın kapısını açan kişi, “Servis arızalandı, beni gönderdiler” diyerek çocukları okula kendisinin götüreceğini söyledi. O sırada pencereden bakan ebeveynleri gören kişi, çocukları bırakıp gitti. Konya Emniyet Müdürlüğü, “Bu konuda herhangi bir şikayet yok” açıklaması yaptı.
Ankara Emniyet Müdürlüğü de “servis arızası” gibi bahanelerle çocuk kaçırma girişimi olduğu yönünde paylaşımlar yapıldığına dikkat çekerek şu açıklamayı yaptı: “29 Kasım’da Çankaya ilçemizde meydana gelen bir olayla ilgili çalışma neticesinde ve ailelerin ifadelerinde konunun yanlış anlaşılmadan kaynaklandığı anlaşılmıştır. Bu tür gerçek dışı paylaşımlara itibar edilmesin.”
Ama böyle olaylar geçmişte yaşandığı için veliler, önlem almaya başladı.
‘Yedek şoför var’
Konuyla ilgili görüş aldığımız İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Günhan Sinar “Çok acil durumsa servis şoförü mutlaka öğrencileri ve velileri bilgilendirir. Bu gibi olayların yaşanmaması için veliler şoförleri ve hostesleri iyi tanımalı. Ayrıca araç sahipleri kolay kolay farklı bir şoföre aracını emanet etmez. Çünkü bu durumda aracın trafikten men edileceğini bilir. Acil durumlar için izin belgelerimizde yedek şoför tanımlaması bulunur. Yani ‘araç arızalandı’ ya da ‘şoför bugün yok’ diye başka bir şoför gelmez” dedi.
Korsana dikkat
Ailelerin servis plakalarına da dikkat etmesi gerektiğini aktaran Sinar, “İstanbul’da 59 bin olmak üzere 140 bin servis aracı var. Tahditli servis plakaları 34 LAA 001-LZZ 999’dur. İstanbul dışında her şehrin farklı bir resmi plakası bulunur. Bu plakası olan servisler tercih edilmeli. Korsan servislerden uzak durulmalı. Çünkü şoförlerini denetleme imkânımız yok. Her türlü insan olabilir. Korsan taksi konusunda İçişleri Bakanlığı’na bilgilendirme yapıyoruz. Eğer tespit edersek okul müdürlerine de bildiriyoruz. Şoförlerimizin şoför kartı çıkarırken sağlık raporu, psikoteknik belgesi, sabıka kaydı, ehliyet sicili, alkol, uyuşturucu testleri inceleniyor. Hem biz hem Milli Eğitim Bakanlığı hem de İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından denetleniyor, eğitimler alıyorlar” diye konuştu.