Bilimsel araştırma: Kahvaltılık gevrekler kısırlığa yol açabilir
Beş Amerikalıdan dördü, popüler yulaf bazlı gıdalarda bulunan ve doğurganlığın azalması, fetal büyümenin değişmesi ve ergenliğin gecikmesi ile bağlantılı az bilinen bir kimyasala maruz kalıyor.
ABD’li aktivist kuruluş The Environmental Working Group (EWG), perşembe günü Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology’de Amerikalıların yüzde 80’inin klormequat adı verilen zararlı bir pestisit için pozitif test verdiğini ortaya koyan bir çalışma yayınladı.
EWG’ye göre, “yüksek derecede zehirli tarım kimyasalının” ABD’ye ithal edilen yulaf ve diğer tahıllarda kullanılmasına federal olarak izin veriliyor.
EWG’nin yayınladığı rapora göre, klormequat tipik olarak vücudu 24 saat içinde terk ettiğinden, pozitif testlerin bu kadar yüksek çıkması, Amerikalıların düzenli olarak pestisitlere maruz kaldıklarını gösteriyor.
ÜREME SİSTEMLERİNE ZARAR VERDİ
Klormequat ile ilgili araştırmaların devam etmesine rağmen, kuruluş, çalışmaların hayvanlar üzerindeki potansiyel etkilerini gösterdiğini ve bunun “insanlara da zarar verip vermeyeceğine dair soruları gündeme getirdiğini” belirtti.
Hayvan çalışmalarında, klormequat’ın hayvanlarda üreme sistemlerine zarar verdiği ve fetal büyümeyi bozduğu, “kafanın ve kemiklerin gelişimini değiştirdiği ve temel metabolik süreçleri değiştirdiği” görüldü.
Organik olmayan yulaf bazlı gıdaların %92’sinde söz konusu kimyasalın tespit edilebilir seviyeleri bulunurken, buğday bazlı gıdaların yalnızca iki örneğinde (her ikisi de ekmek) düşük seviyede klormequat tespit edildi.
Konuyla ilgili açıklama yapan EWG’nin bilim araştırmalarından sorumlu başkan yardımcısı Olga Naidenko, “Alışveriş yapanlar için EWG’nin tavsiyesi, organik yulaf ürünleri satın almalarıdır çünkü bu yulaflar, klormequat ve glifosat gibi toksik pestisitler kullanılmadan yetiştiriliyor” dedi.