Ticaret Bakanlığı ile varılan ön anlaşmaya göre şirket, hükümetten 8,5 milyar dolara kadar doğrudan finansman alabilecek. Bu para, çip üreticisinin ABD‘deki üretim tesislerini, özellikle de yapay zeka ve diğer gelişmiş uygulamalarda kullanılmak üzere son teknoloji yarı iletken çipler üretmek üzere tasarlanan tesisleri genişletme çabalarına aktarılacak.
Hükümetin yatırımının, iki yeni ileri teknoloji üretim tesisinin inşası ve Chandler, Arizona’da bir diğerinin modernizasyonunun yanı sıra New Albany, Ohio’da iki fabrikanın daha inşası da dahil olmak üzere dört eyaletteki Intel projelerini desteklemesi bekleniyor.
Amerika dünyayı kontrolü altına almak için kesinin ağzını açtı; milyar dolarlar havada uçuşuyor
Bu aynı zamanda Intel’in Rio Rancho, New Mexico’daki mevcut iki fabrikasını modernize etmesine ve Hillsboro, Oregon’daki tesislerini genişletmesine de yardımcı olacak. Hükümetin 8,5 milyar dolarlık finansmanı, şirketin önümüzdeki beş yıl içinde ABD imalatına yapacağı 100 milyar dolarlık yatırımı artıracak. Şirket, daha fazla paraya ihtiyaç duyması halinde anlaşma kapsamında ABD’den 11 milyar dolara kadar borç alabilecek.
Biden yönetimi, yerli yarı iletken araştırma ve üretimini teşvik etmek ve Amerikan şirketlerinin Çinli tedarikçilere olan bağımlılığını azaltmak umuduyla CHIPS ve Bilim Yasasını 2022’de yasalaştırdı. Bu, yönetimin dördüncü CHIPS yatırımı ve şimdiye kadarki en büyüğü. Intel’in kendi parasını hükümetin finansmanıyla birleştirirseniz, bu, ABD yarı iletken üretiminde genel olarak açıklanan en büyük yatırımlardan biri. Şubat ayında hükümet, AMD yan kuruluşunun yeni fabrika tesisleri inşa etmesine yardımcı olmak için GlobalFoundries’e CHIPS Yasası kapsamında 1,5 milyar dolarlık fon sağladığını da duyurdu.